marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΔΕΚ

«Η Νεολαία ΕΔΕΚ χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, να αποκηρύξει την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Με αυτή την πολιτική πράξη διαλύει τις όποιες αυταπάτες περί δημοκρατικής και προοδευτικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που υπάρχουν εδώ και καιρό στο δικομματικό στρατόπεδο της Κύπρου.

Το Κ.Κ.Ε στην προκείμενη περίπτωση δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική επίλυση του Κυπριακού σε μια βάση βιώσιμη, λειτουργική, που θα διασφαλίζει την λαϊκή κυριαρχία ,που θα αποτρέπει τον εθνικισμό, τον σωβινισμό και την όποια πιθανότητα απόσχισης των κατεχομένων. Μια λύση τύπου ενιαίου κράτους, που θα σέβεται την πολυπολιτισμικότητα και τον ταξικό χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας».

Τα πιο πάνω είναι απόσπασμα από ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Νεολαίας ΕΔΕΚ, αμέσως μετά που το ΚΚΕ, με απόφαση του τάχθηκε ενάντια στην λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Το ΚΚΕ με την απόφαση του μας έδειξε για ακόμα μια φορά όπως και με το αντιιμπεριαλιστικό ΟΧΙ του 2004  το πόσο παρωχημένο  και αποξενωμένο είναι από την σημερινή πραγματικότητα.   Με ένα δογματικό τρόπο αναπαράγει θέσεις του παρελθόντος περί αντιιμπεριαλισμού και αντίστασης στους δυτικούς που θέλουν να επιβάλουν τα σχέδια τους για λύση Δ.Δ.Ο. στον λαό της Κύπρου.

Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι γιατί τόση σπουδή σήμερα από την ηγεσία του ΚΚΕ  για απόρριψη της μορφής της λύσης που επιδιώκεται εν μέσω των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ  των δύο κοινοτήτων. Ένα γεγονός που το φέρνει σε διάσταση με τη θέση που το κόμμα είχε ως τα σήμερα για λύση στη βάση ΔΔΟ και  το έφερε και σε άμεση διάσταση με τη στάση και θέση που  έχει το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό σήμερα; Μήπως από αντιπολιτευτική και μόνο διάθεση στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη στήριξη που δίνει στις προσπάθειες για λύση ή ακόμα και απέναντι στις σχέσεις που τελευταία αναπτύσσει το κόμμα της Αριστεράς στην Κύπρο με το ΣΥΡΙΖΑ;

Η  Νεολαία της ΕΔΕΚ με την ανακοίνωση της όπου χαιρετίζει την απόφαση του ΚΚΕ απλά αναπαράγει την απόφαση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ που πήρε πριν λίγους μήνες και τασσόταν και αυτή ενάντια στη λύση ΔΔΟ. Το ερώτημα είναι γιατί   ειδικά σε αυτή τη συγκυρία αφέθηκε ή σπρώχτηκε η Νεολαία της ΕΔΕΚ να βγάλει επί του θέματος ανακοίνωση, κάτι  που δεν μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια που ουσιαστικά βρίσκεται σε παρατεταμένη  χειμέρια νάρκη.
Το ΚΚΕ αγνοώντας θελημένα ή αθέλητα τις πραγματικότητες που βιώνει ο Κυπριακός λαός – Ε/κύπριοι και Τ/κύπριοι – για 42 ολόκληρα χρόνια με το διαχωρισμό που επέφερε ο πόλεμος του ΄74 και την παγίωση δύο κρατικών και κοινωνικών οντοτήτων  αβασάνιστα και δογματικά πήρε τη στείρα και δήθεν  αντιιμπεριαλιστική θέση που είδαμε πρόσφατα.

Η ΕΔΕΚ όμως από την πλευρά της σαν πολιτική δύναμη αυτού του τόπου που έδρασε από τη δεκαετία του 60  θα έπρεπε να έχει την ελάχιστη ικανότητα να διακρίνει και να αναγνωρίζει τις έστω πιο σημαντικές πτυχές και γεγονότα που συνέθεσαν το Κυπριακό πρόβλημα. Με τις θέσεις της απλά αναπαράγει τον εθνικισμό της των τελευταίων τουλάχιστον 30 χρόνων τον οποίο εμπέδωσε ο Λυσσαρίδης και αναπαρήγαγαν οι διάδοχοι του και μορφοποιείται σήμερα στην πιο ακραία της μορφή υπό την ηγεσία και τους Δονκιχωτισμούς του Σιζόπουλου.

Με τις θέσεις της η ΕΔΕΚ για ενιαίο κράτος ουσιαστικά θέλει με ένα σοβινιστικό  τρόπο να αγνοεί την ιστορία και την ύπαρξη μιας ολόκληρης Τ/κυπριακής κοινότητας η οποία ζει σήμερα ξεχωριστά και  υπέφερε στο παρελθόν από τους μεγαλοϊδεατισμούς των Ε/κυπρίων.

Η θέση για ενιαίο κράτος μέσα στις σημερινές συνθήκες ουσιαστικά οδηγεί κατ’ ευθείαν στη διχοτόμηση και στη λύση δύο κρατών, το καθένα ενιαίο για τον εαυτό του. Μήπως αυτό επιζητεί η ΕΔΕΚ όταν  μιλά για ενιαίο κράτος;  Αν αυτό είναι τότε η ΕΔΕΚ να γίνει πιο σαφής και κατανοητή για να τύχει και της ανάλογης υποστήριξης.

Μάζος